Budite odgovorni logo
Međunarodni dan mladih

podijelite na društvenim mrežama

Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. kolovoza svake godine, s ciljem podizanja svijesti svih građana o značenju i ulozi mladih u društvu. Ovom se inicijativom žele slaviti i promicati glasovi mladi, istaknuti problemi mladih, ali i primjeri dobre prakse.

Ideju o obilježavanju Međunarodnog dana mladih prvi su predlagali mladi iz Austrije, na prvoj konferenciji Svjetskog vijeća mladih UN – a, 1991. godine. Sedam godina kasnije, 1998. godine, na Svjetskoj konferenciji ministara odgovornih za mlade, prijedlog je potvrđen. Generalna skupština UN – a je 1999. godine dan 12. kolovoz proglasila Međunarodnim danom mladih. Prvi Međunarodni dan mladih proslavljen je 2000. godine te se od tada svake godine kontinuirano obilježava s drugom temom.

Tema Međunarodnog dana mladih u 2021. godini je “Transformiranje prehrambenih sustava: inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje”. Cilj ove teme je isticanje značaja sudjelovanja mladih u uspješnom provođenju globalnih napora transformacije prehrambenih sustava.

U sljedećih se 30 godina očekuje povećanje broja stanovništva za 2 milijarde ljudi te je prepoznata činjenica da održiva proizvodnja hrane neće osigurati ljudsku i planetarnu dobrobit. Stoga je potrebno riješiti i druge ključne izazove poput smanjivanja siromaštva, socijalne uključenosti, zdravstvene zaštite, očuvanje biološke raznolikosti i ublažavanje klimatskih promjena, ističe UN.